PRO DEO

Wat is pro deo en wanneer kom je ervoor in aanmerking

Pro deo

Als je een juridisch conflict hebt, maar geen geld voor een advocaat, heb je misschien recht op een pro deo advocaat. Een pro deo advocaat treedt op voor mensen die zelf onvoldoende geld hebben om een advocaat te betalen. Een pro deo advocaat wordt deels door de overheid betaald. Dit wordt ook wel ‘gefinancierde rechtsbijstand’ genoemd.

 

Een pro deo advocaat is nooit helemaal gratis, je moet namelijk een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Hoe hoger je inkomen en/of vermogen, hoe hoger je eigen bijdrage.

Wanneer kom je in aanmerking voor een pro deo advocaat?

De gefinancierde rechtsbijstand wordt geregeld door de Raad voor Rechtsbijstand. Zij beoordelen of je in aanmerking komt voor een pro deo advocaat. Daarbij kijken zij naar je inkomen en vermogen twee jaar vóór het huidige kalenderjaar. Dit wordt ook wel het peiljaar genoemd.

 

Verdiende je in het peiljaar niet meer dan € 26.900 (voor alleenstaanden) of € 38.000 (voor gehuwden, samenwonenden of een eenoudergezin met een minderjarig kind)? En had je in het peiljaar niet meer vermogen (zoals spaargeld of tweede huis) dan het zogenaamde heffingsvrije vermogen (€ 24.437)? Dan kom je in aanmerking voor een pro deo advocaat. 

 

Afhankelijk van je inkomen en vermogen betaal je een eigen bijdrage. Dit varieert van ongeveer € 150 tot bijna € 1.000. In familierechtszaken is de eigen bijdrage vaak wat hoger dan in andere zaken. Als je een doorverwijzing hebt van het Juridisch Loket krijg je korting op je eigen bijdrage.

 

Denk je dat je in aanmerking komt voor een pro deo advocaat? Neem dan contact met ons op. Wij vinden razendsnel de meest geschikte pro deo advocaat voor je. Deze advocaat zal namens jou de gefinancierde rechtshulp aanvragen.

Wat gebeurt er als je zaak financieel resultaat oplevert?

Als je gefinancierde rechtsbijstand ontvangt kijkt de Raad voor Rechtsbijstand na afloop van de zaak naar de uitkomst. Heeft de zaak jou, kort gezegd, geld opgeleverd? Dan moet je, als het resultaat voor jou meer dan € 15.000 is, je advocaat tóch zelf betalen. 

 

Wil je voorkomen dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan? Dan adviseren wij je om van tevoren duidelijke afspraken met je advocaat te maken over het tarief. Wij hebben met de advocaten waar wij mee samen werken alvast afspraken gemaakt. Zo ben je bij ons verzekerd van een laag uurtarief. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Pro deo advocaat, advocaat op toevoeging of advocaat van onvermogen

Misschien ben je tijdens het zoeken naar een pro deo advocaat ook de termen ‘advocaat op toevoeging’ of ‘advocaat van onvermogen’ tegengekomen. In principe betekenen deze termen hetzelfde. Het gaat in alle gevallen om gesubsidieerde rechtsbijstand. Een toevoeging betekent niets anders dan dat een deel van je juridische kosten door de overheid worden betaald. Advocaat van onvermogen betekent hetzelfde. De term onvermogen heeft dus niets te maken met de vaardigheden van je advocaat. 

 

Weet je niet zeker of jij in aanmerking komt voor een pro deo advocaat? Neem dan contact met ons op.